ERŐSEN AJÁNLOTT

Összefoglaló videón a drámai Magyar Nagydíj
hero image
dppi
455 n

Hivatalos: változások jönnek az AlphaTauri élén, Tost távozik, Mekies érkezik

Az AlphaTauri istállója nemrég adta hírül, hogy Franz Tost a 2023-as szezon végeztével távozik az istálló éléről, helyét pedig a Ferraritól érkező Laurent Mekies veszi majd át, miközben az egész csapat vezetői struktúrája is átalakul.

Ezen hírek ugyan hirtelen érkeztek, de mégsem nevezhetők teljes meglepetésnek, hiszen az utóbbi napokban több szaklap is beszámolt arról, hogy változás van készülőben az AlphaTaurinál, miután a csapat a tavalyi rossz szezont követően egyelőre idén sem tud zöld ágra vergődni.

Emiatt pedig híre ment, hogy Tostnak távoznia kell majd a csapatfőnöki pozícióból, amelyet egyébként a Toro Rosso 2006-os megalakulása óta töltött be, és ezzel Christian Horner mögött ő volt a második leghosszabb ideje szolgáló csapatvezető a sorozatban.

Ez a korszak azonban az idény végeztével lezárul, hiszen a helyére jön majd Mekies, akinek a Ferraritól való távozásáról szintén pletykáltak már egy ideje. A francia szakember ezzel a lépéssel ráadásul visszatér egykori munkaadójához, hiszen karrierje első részében már dolgozott Faenzában.

A bejelentésből eközben még az is kiderül, hogy a most 67 esztendős Tost nem tűnik el végleg az alakulat életéből, hiszen 2024-től tanácsadóként még szerepet vállal majd az AlphaTaurinál.

A változások sora ezzel pedig még nem teljes. Az is megerősítést nyert ugyanis, hogy ügyvezetőként megérkezik hozzájuk a korábban az FIA-nál dolgozó Peter Bayer is. Az ő feladata elsősorban az lesz majd, hogy felügyelje az istálló stratégiai fejlődését az olasz és a brit létesítményeikben egyaránt.

Ami pedig Tostot illeti, aki az utóbbi majdnem két évtized során két futamgyőzelemnek örülhetett Sebastian Vettel és Pierre Gasly révén, így fogalmazott a távozását illetően: „Először is szeretném megköszönni Dietrich Mateschitznek, aki megadta nekem azt az elképesztő lehetőséget, hogy a Toro Rosso és az AlphaTauri csapatfőnöke lehettem az elmúlt 18 évben.”

„Igazi kiváltság volt ilyen hosszú időn át vezetni az alakulatot, és nagy örömömre szolgált ilyen sok motivált és tehetséges emberrel dolgozni, akik ugyanannyira szenvedélyesek a Forma–1 iránt, mint én. 67 évesen eljött az ideje, hogy átadjam a stafétát, Peter és Laurent érkezésével pedig két remek szakembert találtunk, akik új szintre emelik majd a csapatot.”

Hogy Mekies pontosan mikor ülhet majd be az AlphaTauri csapatfőnöki székébe, az egyelőre kérdéses, de mivel az utóbbi években a Ferrarinál dolgozott, vélhetően egy hosszabb kertészeti szabadság vár majd rá, és leghamarabb valószínűleg 2024 elején állhat majd munkába.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL